nedeľa, marca 15, 2009

Zub múdrosti

Už cca štyri dni prežívam mučivé utrpenie, ktorá sa spája s dospelosťou. Nie nehovorím o maturite i keď sa o nej z pre mňa neznámych dôvodov hovorí ako o skúške dospelosti. Podľa mňa tou ozajstnou je práve rast zuba múdrosti keď sa k tomu pridajú nejaké komplikácie.
„V mliečnom chrupe je dvadsať zubov, na každú stranu päť v hornej aj dolnej čeľusti a v stálom chrupe je zubov tridsaťdva, teda osem na každú stranu, pričom posledné tri sú stoličky. Úplne posledný zub v chrupe, teda tretia stolička, je práve zub múdrosti, ktorého pomenovanie vyplýva z toho, že sa prerezáva až v dospelosti, najčastejšie medzi 18. a 20. rokom života a jeho tvar i korene sú atypické,“ vysvetľuje stomatologička Ľubica Miklánková.
„Problém vzniká, keď príde k stesnaniu zubov a zub múdrosti nemá dostatočný priestor na rast. Takisto sa do neho môže dostať infekcia a začne hnisať. Prerezávanie osmičiek môže s komplikáciami trvať aj niekoľko rokov, ťažkosti a bolesti sa môžu vracať opakovane v rôznych intervaloch. Zápaly okolo zuba múdrosti sa okrem bolesti môžu prejaviť horúčkou, opuchom mandlí, bolesťami ucha, hrdla. Rozsiahly zápal obmedzí človeku aj otváranie úst,“ hovorí odborníčka. „V takomto prípade treba nasadiť širokospektrálne antibiotiká, ktoré zlikvidujú akútny stav. Po jeho ustúpení má lekár dve možnosti – vytrhnutie zuba alebo tzv. dekapsuláciu, čo je chirurgické uvoľnenie mäkkých tkanív okolo zuba, aby sa tým uvoľnil priestor na jeho rast.“
Mne sa prerezáva už nejaký ten rok a ešte s ním nemám pokoja. Už som bol raz u zubára, dal mi nejaké antibiotikum a povedal, že bude fajn. No a zase už nie je. Teraz skúšam teraz niečo viac prírodného. Propolis. Zatiaľ ešte nič moc výsledky, ledva otváram ústa, tak uvidím čo z toho vznikne. Keď nebudem môcť hovoriť, tak Vám určite dám vedieť, aby ste mohli usporiadať oslavu. :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára