utorok, marca 10, 2009

Crysis

Crysis. Jedna z hier, na ktoré som sa veľmi tešil. Spomeňte si koľko cheatov a trainerov ste museli zháňať, aby ste v rôznych hrách boli neviditeľní, silnejší, či rýchlejší. A táto hra Vám to všetko ponúka už sama o sebe.
Presne tak, reč je o najmodernejšom výstrelku módy - nanobotickom obleku. Neviem ako Vy, ale ja som stále túžil, aj túžim, niečo také mať. A v prostredí, kde na vás útočia mimozemšťania zo zamrznutej skaly je to priam nevyhnutnosť.
Ak ste fanúšik stealth, ako ja, potom určite nedáte dopustiť na úžasné optické vlastnosti nanobotov. Až na malé odchýlky v lome svetla sa totiž vďaka nim stanete neviditeľnými. A tak sa môžete prikradnúť k nič netušiacemu NPC s dobrou AI a potichu sa ho zbaviť. Potom sa skryjete za skalu, dobyjete energiu a pokračujete k ďalšiemu.
Vravíte, že nie ste zbabelec, že sa nebudete skrývať pred nejakými desaťmetrovými obludami? Ničoho sa nebojte. Crytek myslel aj na Vás. Prepnete sa do silového módu a idete do toho. Chytiť nejakého vojaka pod krk, to by nebola veľmi veľká zábava. Avšak s Vašou novou silou ho môžete bez akýchkoľvek problémov hodiť na jeho kolegu a zabijete tak dve muchy jednou ranou. Pričom sa ani nezapotíte.
Tvorca Far Cry s vylepšeniami nekončí. Vôbec nie je hanbou, keď sa Vám nechce bojovať a sledovanie umierajúcich ľudí Vás nenapĺňa radosťou hraničiacou so šialenstvom. Stačí Vám totiž okolo nebezpečne vyzerajúcich indivíduí jednoducho prebehnúť. Áno, dobre počujete. Už si nebudete musieť skrývať oči vždy, keď sa Vám niekto postaví do cesty a Vy ste nútení roztrhať ho na kúsky nekonečnými výstrelmi z brokovnice. S Vaším nanooblekom dokážete vyvinúť ohromujúcu rýchlosť, ako na pevnej zemi, tak vo vode. A ani guľka letiaca rýchlosťou guľky Vás nedokáže zraniť. Smutná správa je, že ako aj v živote nemôžete utiecť pred každým problémom, tak aj Vy citlivejšie povahy budete nútení preliať nejakú tú kvapku krvi, či už ľudskej alebo mimozemskej.
Keď sa už s použitím ľubovoľnej taktiky dostanete k nepriateľovi, ťažko i keď aj to sa dá, by ste ho porazili holými rukami. A vtedy prichádza na scénu streľná zbraň. Tu nemôžete čakať také vymoženosti, ako pri obleku, keďže všetky peniaze išli práve na jeho vývoj a náborové reklamy. Avšak to, čo sa zvýšilo, aj tak stačí na poriadny upgrade. A to nielen od výrobcu, ale aj presne podľa Vašich predstáv počas boja. So zbraňou si totiž môžete robiť skoro všetko. Ako postupujete, nachádzate nové zbrane, ale aj príslušenstvo. A tak si k rôznym zbraniam môžete pripnúť tlmič, baterku, odpaľovač granátov, či rôzne druhy mieridiel. Veľkou výhodou je rozmanitosť zbraní. Môžete si tak vybrať práve tú pravú pre Vás, či konkrétnu situáciu.
Keď som sa dostal až k zbraniam a deštrukcii okolitého sveta, nemôžem opomenúť, že spomínaný okolitý svet sa naozaj dá deštruovať. Crytek totiž v Crysis prichádza so super prostredím. Možnosti ničenia sú skoro neobmedzené, čo sa nevidí často. Od drobností, ako zničenie prístroja, či prestrelenia pneumatiky auta, čo ostrieľaného hráča vôbec neprekvapí. Cez zničenie plota, či vyhodenie auta do vzduchu využitím jeho vlastnej nádrže. Dostávame sa až k úplnej deštrukcii skoro celého ostrova. V tejto hre nie je problém stať sa napríklad drevorubačom. Keď vylúčime stromy s priemerom dva metre, aj to len preto, aby sa na nás nehnevali ochranári, tak môžete rúbať vetva-nevetva. Tie len tak padajú ako snehové vločky v zime na Sibíri. A teraz si predstavte, čo dokáže taký padajúci strom, ktorý tu rástol päťdesiat rokov, urobiť s hlavou vojaka. Škoda je, že ho asi nedonútite tam len tak nečinne stáť, zatiaľ čo vy budete vyprázdňovať zásobník do hrubého kmeňa.
Pri všetkom, čo som doposiaľ menoval, Vás asi ťažko prekvapí možnosť riadiť dopravné prostriedky. Ich množstvo je síce obmedzené, ale aj tak sa s nimi dá užiť nejaká tá zábava. Štandardom pre všetky bojové hry bude asi jeep. Nie je to síce žiadna najmodernejšia vychytávka, avšak zabudovaný guľomet, ktorý môžete ovladáť aj s rukami v polohe za desať dve určite poteší. Ďalej tu máme nákladné auto, ktorého najlepšie využitie podľa mňa je jeho schopnosť, tak ako u všetkých, krásne vybuchnúť a zniesť pritom zo sveta pár nepriateľských ozbrojencov. S najväčšou ničivou silou prichádza vládca pozemného bojiska - tank. Jeho ovládanie si veľmi neužijete, keďže sa nevyskytuje často, je to však milé spestrenie a možnosť ničiť a ničiť. Taký päťkilogramový projektil dokáže čo-to zničiť. A keď takým oceľovým pásom, nad ktorým je pár ton nepriestrelnej ocele, pomasírujete chrbát nepriateľa, ručím Vám zato, že sa tak ľahko nespamätá. Tých, čo zase láka voda a počas leta si nevedia predstaviť deň bez kúpaliska si Crytek pripravil bojový čln. Keď si to tak vezmete, ste predsa na ostrove. A zase tu máme nadprirodzený guľomet, ktorý sa nejako priinštaluje k Vašej myške. Avšak keď ste neviditeľní, nič Vás už nemôže prekvapiť. Technologicky najvyspelejším kúskom dopravnej techniky je transportné lietadlo s kolmým štartom. To sa stáva Vašou vstupenkou na ostrov, ale aj vytúženým prostriedkom úniku zo zničeného sveta.
Táto hra Vám, ako ste sa mohli presvedčiť, dáva nové netušené možnosti v hernom svete. Prináša úžasné technické riešenia o akých sme vždy snívali. Poskytuje rôzne cesty splnenia misií, aj keď dej sleduje jednoduchý a lineárny príbeh. Počas celej hry sa nachádzate v úžasnom prostredí tropického ostrova a ešte zázračnejšom vnútri mimozemskej skaly s technológiou, ktorá Vám ukáže aj slasti a strasti bezváhového stavu.
Ako pri každej hre, aj tu sa dajú nájsť chyby. Ak ich porovnám s výhodami a možnosťami hry, nemôžem inak ako Vám ju vrelo doporučiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára